Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Rogaliki z twarogiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne rogaliki, u mnie nadzienie twarogowe z dodatkiem rodzynek., ale może być także marmolada itp.

Rogaliki z twarogiem i rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z twarogiem i rodzynkami

 

  • 5 szkl. mąki
  • 2/3 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szkl.mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo
  • żółtko do posmarowania
  • cukier do posypania
  • dowolne nadzienie

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z twarogiem i rodzynkami
1/2 szkl. mleka , drożdże i łyżeczkę cukru wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę, wlać resztę mleka, oliwę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże.Zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty,kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce, pozostawiając pomiędzy rogalikami dosyć duży odstępy, by się nie zlepiły. Posmarować żółtkiem , posypać cukrem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni .
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami
Wszystkie składniki ciasta już zagniecione.
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami
Ciasto na rogaliki już pięknie wyrośnięte.
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami
Ciasto rozwałkowane, pocięte w trójkąty i nadziewane.