światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Rojnik z dżemem porzeczkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe bułeczki wypełnione porzeczkowym dżemem, które wyglądają, jak rojnik. I to z drożdżowego ciasta bez dodatku cukru i bez wyrastania!

Rojnik z dżemem porzeczkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rojnik z dżemem porzeczkowym

 

Sposób przygotowania:

Rojnik z dżemem porzeczkowym
W ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru rozpuszczamy drożdże. Do mąki dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę oleju rzepakowego oraz nasze rozpuszczone drożdże. zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na podłużny placek. Smarujemy dżemem i zwijamy, jak roladę. Blachę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Naszą "roladę" kroimy na dwu centymetrowe kawałeczki i układamy na blasze. Nie przejmujmy się, jeśli dżem wypływa. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu nasze kawałki ciasta odrywają się od siebie, jak słodkie bułeczki.
Rojnik z dżemem porzeczkowym
Etap 1Ciasto smarujemy dżemem i zwijamy, jak roladę.
Rojnik z dżemem porzeczkowym
Etap 2Zwinięte ciasto kroimy w kawałeczki.
Rojnik z dżemem porzeczkowym
Etap 3Kawałki ciasta układamy na blasze, tworząc koło.
Rojnik z dżemem porzeczkowym
Etap 4Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut.