Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z dżemem porzeczkowym
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkl ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyż mąki i cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrami i solą. Do mąki wlewamy rozbełtane jajka. A następnie wyrośnięte drożdże i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy, jeśli ciasto jest za gęste to dolewamy odrobinę mleka. Ciasto wyrabiamy ok 10 minut, aż będzie odchodziło od miski i rąk. Odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto układamy warstwami przekładając dżemem ( przepis na dżem: https://gotujmy.pl/dzem-z-czerwonej-porzeczki,przepisy,156131.html). Wierzch placka skamrujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 40 - 45 minut w 180 stopniach. Smacznego.