Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Drożdżowe z dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto drożdżowe z dżemem porzeczkowym.

Drożdżowe z dżemem porzeczkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z dżemem porzeczkowym

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 10g drożdży świeżych
  • ciepłe mleko - na rozczyn i tyle, aby ciasto dało się wyrobić
  • 30g masła rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • nadzienie:
  • ok. 3/4 szklanki dżemu porzeczkowego
  • kruszonka:
  • 50g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 30g masła
  • odrobina cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z dżemem porzeczkowym
Z 2 łyżeczek mąki, drożdży, paru łyżek ciepłego mleka i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn, odstawić, aby zaczął pracować. W misce wymieszać rozpuszczone masło, sok z cytryny, rozczyn, cukier, cukier wanilinowy, jajko, dolewać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zostawić w misce i przykryć ściereczką na ok. 1-1,5 godz. Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6 mm, posmarować dżemem porzeczkowym. Ciasto zwinąć w rulon, następnie pokroić na plastry o grubość ok. 2-3 cm. cm, każdą część ułożyć w formie nadzieniem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Kruszonka: składniki zagniatać rozcierając je w palcach, następnie posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 190 st. C.
Drożdżowe z dżemem porzeczkowym
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz.
Drożdżowe z dżemem porzeczkowym
Ciasto rozwałkowac i posmarować dżemem porzeczkowym.
Drożdżowe z dżemem porzeczkowym
Ciasto zwinać w rulon i pokroić na kawałki.
Drożdżowe z dżemem porzeczkowym
Kawałki ułożyć w formie i pozostawić oby nieco wyrosły.