Sposób przygotowania:
Drożdżowe z dżemem porzeczkowym
Z 2 łyżeczek mąki, drożdży, paru łyżek ciepłego mleka i łyżeczki cukru rozmieszać rozczyn, odstawić, aby zaczął pracować. W misce wymieszać rozpuszczone masło, sok z cytryny, rozczyn, cukier, cukier wanilinowy, jajko, dolewać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zostawić w misce i przykryć ściereczką na ok. 1-1,5 godz. Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6 mm, posmarować dżemem porzeczkowym. Ciasto zwinąć w rulon, następnie pokroić na plastry o grubość ok. 2-3 cm. cm, każdą część ułożyć w formie nadzieniem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Kruszonka: składniki zagniatać rozcierając je w palcach, następnie posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 190 st. C.