Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaki z dżemem porzeczkowym
Drożdże rozpuszczamy w garnku z ciepłym mlekiem, z odrobiną cukru. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, 2 żółtka, cukier wanilinowy, roztopioną margarynę lub masło. Całość łączymy z drożdżami rozpuszczonymi w mleku. Możemy dosypać trochę mąki/ dolać mleka by uzyskać pożądaną konsystencję. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło (możemy przykryć je ściereczką). Następnie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki, prostokątny placek i smarujemy dżemem. Tniemy na paseczki (około 2-3 cm szerokości) i rolujemy. Możemy też najpierw zrolować placek, a później pociąć go na 2-3 centymetrowe roladki. Układamy na blasze w sporych odstępach (ciasto wyrośnie), smarujemy jajkiem by po upieczeniu nabrały złotego koloru. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.