Sposób przygotowania:
Rolada bardzo piankowa
Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać, następnie żółtka. Na końcu dodawać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem. Wyrównać powierzchnię. Piec około 20 minut- sprawdzić patyczkiem, jak będzie suchy, to biszkopt gotowy. Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w ciasny rulon. Odstawić do wystygnięcia. Przez ten czas można przygotować masę: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i zaczekać do momentu, kiedy zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać małym strumyczkiem tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Powstałą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Poukładać kilka pokrojonych pianek. Biszkopt zwinąć w roladę. Polewa: Pianki włożyć do garnka i dodać wodę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby się stopiły ale nie przypaliły. Polewą polać roladę i posypać posypką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. Gotowe! Smacznego