pula_szpula

pula_szpula

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Rolada biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

fajne ciasto na wszystkie okazje, zmieniać tylko przełożenie i jakby już inne ciasto, trzeba tylko dobrze zwijać by się nie rozwinęło

Rolada biszkoptowa

Składniki:

Rolada biszkoptowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa
Żółtka oddziela się od białek, posypuje cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. (cukier zabezpiecza żółtka przed ścięciem się od wody). Miksujemy. Potem mąka delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką. Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia. Przestudzone przekładamy masą serową, makową, dżemem, owocami czy kto co lubi.