Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto o czekoladowym smaku. Niezwykle pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Polecam na podwieczorek.

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany

Śmietanka:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • kakao do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną
1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście.

2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Powinna być letnia i płynna. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie sztywna i puszysta, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Dekoracja i podanie: Śmietankę wyciskamy na cieście, wstawiamy do lodówki do stężenia, przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.