Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa
Z białek ubić pianę, dosypując pod koniec cukier puder. Dodać 6 żółtek. Do masy dodać mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto wymieszać i rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze na grubość ok. 1 cm Piec ok. 15 min (180 st). Na blachę rozłożyć zwilżoną ściereczkę i wyłożyć na nią biszkopt od razu po upieczeniu. Ostrożnie ściągnąć pergamin, zwinąć ciasto w rulon razem ze ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, skórki i soku cytrynowego i śmietan-ftksu. Część śmietany odłożyć do dekoracji. Resztę śmietany wymieszać z rozdrobnionymi brzoskwiniami. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć, lekko unosząc ściereczkę. Roladę ułożyć na półmisku tak, aby „szew" znalazł się pod spodem. Wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać pudrem.