Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Rolada biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Roladę pokrojoną w plastry podawać do kawy.

Rolada biszkoptowa

Składniki:

Rolada biszkoptowa

 

 

  • Dodatki:
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 cukier puder wymieszany z cukrem
  • waniliowym i cynamonem do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa
Z białek ubić pianę, dosypując pod koniec cukier puder. Dodać 6 żółtek. Do masy dodać mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto wymieszać i rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze na grubość ok. 1 cm Piec ok. 15 min (180 st). Na blachę rozłożyć zwilżoną ściereczkę i wyłożyć na nią biszkopt od razu po upieczeniu. Ostrożnie ściągnąć pergamin, zwinąć ciasto w rulon razem ze ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, skórki i soku cytrynowego i śmietan-ftksu. Część śmietany odłożyć do dekoracji. Resztę śmietany wymieszać z rozdrobnionymi brzoskwiniami. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć, lekko unosząc ściereczkę. Roladę ułożyć na półmisku tak, aby „szew" znalazł się pod spodem. Wierzch udekorować bitą śmietaną i posypać pudrem.