dominika3018

dominika3018

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Rolada z bitą śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Prosta i szybka w przygotowaniu rolada. Można do bitej śmietany dodać rożne owoce ale też zamiast tego może być inne nadzienie. Polecam

Rolada z bitą śmietaną

Składniki:

Rolada z bitą śmietaną

 

  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 6 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • śmietana kremówka 30%
  • cukier puder
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Rolada z bitą śmietaną
CIASTO BISZKOPTOWE
Oddzielić białko od żółtek. żółtka utrzeć z (4 łyżki) cukrem, białka ubić na sztywną pianę i dodać (2 łyżki) cukru. mieszając cały czas pianę z białek dodać żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, Po dokładnym wymieszaniu wylać na formę włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni C. zaraz po wyjęciu dać na czysta ścierkę i ostrożnie zwinąć w rulon i poczekać aż wystygnie.
KREM
śmietanę ubić na sztywną piane dodać cukier kryształ oraz cukier puder zrobić jednolitą masę.
na już ostygnięty rulon biszkoptowy można dać masę kremową i znowu zawinąć pozostawiając na jakiś czas w lodówce i podawać.
trochę kremu można zostawić na ozdobę
smacznego