Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z czerwonym agrestemETAP 1:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i wody, kiedy białka zaczną się pienić dodać po łyżce cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy. Żółtka rozbić i wlewać do ubitej piany mieszając robotem na najmniejszej mocy ( tylko do połączenia). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Piec w temp. 180 st około 15 minut po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę, papierem do góry i przykryć drugą wilgotną ściereczką, zostawić do wystudzenia.
Krem:
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem na gładki krem.
Delikatnie zdjąć papier z zimnego ciasta i nasączyć naparem z herbaty ( moja cytrusowa), następnie posmarować kremem zostawiając troszkę do dekoracji.
ETAP 2:
Agrest oczyszczamy z końcówek i posypujemy po rozsmarowanym kremie, delikatnie zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku
ETAP 3:
Wierzch smarujemy pozostałym kremem i dowolnie ozdabiamy. Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
zbysiowa
SylaUla