iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rolada biszkoptowa z czerwonym agrestem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czerwony agrest jest słodki i pyszny dlatego idealnie pasuje do deserów i ciast. Rolada z delikatnym kremem i agrestem jest pyszna.

Rolada biszkoptowa z czerwonym  agrestem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z czerwonym agrestem

ciasto:

krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 1 szklanka dojrzałego czerwonego agrestu
  • 1/2 szklanki naparu z herbaty owocowej

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z czerwonym agrestem

ETAP 1:

Rolada biszkoptowa z czerwonym  agrestem
Ciasto smarujey 3/4 całego kremu śmietankowego.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i wody, kiedy białka zaczną się pienić dodać po łyżce cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy. Żółtka rozbić i wlewać do ubitej piany mieszając robotem na najmniejszej mocy ( tylko do połączenia). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Piec w temp. 180 st około 15 minut po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę, papierem do góry i przykryć drugą wilgotną ściereczką, zostawić do wystudzenia.

Krem:
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem na gładki krem.

Delikatnie zdjąć papier z zimnego ciasta i nasączyć naparem z herbaty ( moja cytrusowa), następnie posmarować kremem zostawiając troszkę do dekoracji.

ETAP 2:

Rolada biszkoptowa z czerwonym  agrestem
Owoce rozsypujemy na całej powierzchni kremu.

Agrest oczyszczamy z końcówek i posypujemy po rozsmarowanym kremie, delikatnie zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku

ETAP 3:

Rolada biszkoptowa z czerwonym  agrestem
Roladę smarujemy kremem i dowolnie ozdabiamy.

Wierzch smarujemy pozostałym kremem i dowolnie ozdabiamy. Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.