marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada biszkoptowa z kremem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Składniki na biszkopt odmierzyć,wymieszać.Ciasto wlać do blachy.Piec 25 min.Ostudzić.Nadziać kremem.Zwinąć

Rolada biszkoptowa z kremem kokosowym

Składniki:

Rolada biszkoptowa z kremem kokosowym

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy.
  • bułka tarta do wysypania,
  • papier do pieczenia,
  • Krem:
  • 200 g.wiórków kokosowych,
  • 4 żółtka,
  • 4 pełne łyżki cukru,
  • 1/4 szklanki białego rumu
  • oraz wisienki koktajlowe.

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z kremem kokosowym
Mąkę odmierzyć łyżkami i przesiać do garnka, żółtka oddzielić od białek, a te ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszać żółtka z pianą, cukrem i mąką dużą łyżką. Masę wylać do natłuszczonej,wysypanej bułką tartą i wyłożonej papierem do pieczenia blachy prostokątnej. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić blachę z ciastem na 25 min. Po upieczeniu wystudzić i obrócić blachę do góry dnem, po czym zdjąć ją z ciasta jak i papier. Ciasto ułożyć na ściereczce lekko wilgotne i powoli zwijać. Potrzymać tak z 1-2 godziny.W tym czasie przygotować składniki na krem kokosowy. Utrzeć żółtka z cukrem i rumem do białości na parze. Ostudzić na boku i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto na roladę rozwinąć i rozsmarować krem długim płaskim nożem lub łopatką do tych celów.Wysypać też odsączonymi wisienkami środek ciasta. Ponownie zwinąć ciasto w roladę. Schłodzić i kroić na ukos.