Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z makiem.
Przyrządzić ciasto biszkoptowe,ucierając żółtka z cukrem,dodając
stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia,ubić osobno pianę z bi-
-ałek,połączyć całość.Wylać na blachę z pergaminem wysmarowanym margaryną,wysypać bułką tartą.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika do 170-180 st.C i piec 20 min.Po
upieczeniu wyjąć,wystudzić i wyłożyć na ściereczkę czystą z płótna,
po czym wyłożyć masę makową z puszki łyżką i rozprowadzić po całej powierzchni ciasta,skropić aromatem migdałowym,aby smak
i zapach był wyczuwalny.Następnie zwijać powoli i ostrożnie ciasto
z nadzieniem makowym w roladę,zawijając zarazem ściereczkę
po obu końcach jej w cukierek i odstawić na 1-2 godziny,aby ciasto
się nie rozwijało po odwinięciu go z płótna.Po upływie czasu można
rozwinąć ciasto i wyjąć spod niego ściereczkę.
stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia,ubić osobno pianę z bi-
-ałek,połączyć całość.Wylać na blachę z pergaminem wysmarowanym margaryną,wysypać bułką tartą.Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika do 170-180 st.C i piec 20 min.Po
upieczeniu wyjąć,wystudzić i wyłożyć na ściereczkę czystą z płótna,
po czym wyłożyć masę makową z puszki łyżką i rozprowadzić po całej powierzchni ciasta,skropić aromatem migdałowym,aby smak
i zapach był wyczuwalny.Następnie zwijać powoli i ostrożnie ciasto
z nadzieniem makowym w roladę,zawijając zarazem ściereczkę
po obu końcach jej w cukierek i odstawić na 1-2 godziny,aby ciasto
się nie rozwijało po odwinięciu go z płótna.Po upływie czasu można
rozwinąć ciasto i wyjąć spod niego ściereczkę.