jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rolada brzoskwiniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Rolady to pyszny i fajnie wyglądający deser. Zawsze znajdą się chętni, by skosztować nasze dzieło:)Polecam!

Rolada brzoskwiniowa

Składniki:

Rolada brzoskwiniowa

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa brzoskwiniowa:

 

 

  • 1 budyń śmietankowy,
  • Cukier wg uznania-2-3 łyżki
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej,
  • Sok z brzoskwiń
  • Cukier waniliowy

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada brzoskwiniowa
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dokładamy stopniowo cukier. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku. Ubić na puszysta masę. Całość mieszamy delikatnie z mąka i proszkiem. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady.

MASA: Odcedzony sok z brzoskwiń dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 0,4 litry płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń. Gotową masą smarujemy wcześniej upieczony i zrolowany biszkopt. W środek dajemy brzoskwinie pokrojone w paski. Zawijamy roladę. Wkładamy do lodówki, aby stężała. Wierzch także smarujemy masą oraz polewamy delikatnie polewą czekoladowa tworząc zygzaki. Można posypać całość kokosem.