Sposób przygotowania:
Rolada brzoskwiniowa
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dokładamy stopniowo cukier. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku. Ubić na puszysta masę. Całość mieszamy delikatnie z mąka i proszkiem. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady.
MASA: Odcedzony sok z brzoskwiń dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 0,4 litry płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń. Gotową masą smarujemy wcześniej upieczony i zrolowany biszkopt. W środek dajemy brzoskwinie pokrojone w paski. Zawijamy roladę. Wkładamy do lodówki, aby stężała. Wierzch także smarujemy masą oraz polewamy delikatnie polewą czekoladowa tworząc zygzaki. Można posypać całość kokosem.
MASA: Odcedzony sok z brzoskwiń dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 0,4 litry płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń. Gotową masą smarujemy wcześniej upieczony i zrolowany biszkopt. W środek dajemy brzoskwinie pokrojone w paski. Zawijamy roladę. Wkładamy do lodówki, aby stężała. Wierzch także smarujemy masą oraz polewamy delikatnie polewą czekoladowa tworząc zygzaki. Można posypać całość kokosem.