Sposób przygotowania:
Biszkoptowa rolada brzoskwiniowa
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z cukrem pudrem.
Pianę z białek połączyć z 6 żółtkami.
Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec 12-15 minut w temp. 180 stop. C.
Po upieczeniu biszkopt zwinąć.
Odstawić by ostygł.
Brzoskwinie sparzyć, obrać, przeciąć na pół.
Wyjąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha.
Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, skórki i soku cytrynowego, oraz śmietan- fixu.
Trochę bitej śmietany odłożyć do dekoracji,a resztę wymieszać z brzoskwiniami.
Biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem.
Ciasto ponownie zwinąć. Roladę ułożyć na półmisku zagięciem do dołu. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem ciasto udekorować odłożoną bitą śmietaną.
Posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Białka ubić z cukrem pudrem.
Pianę z białek połączyć z 6 żółtkami.
Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec 12-15 minut w temp. 180 stop. C.
Po upieczeniu biszkopt zwinąć.
Odstawić by ostygł.
Brzoskwinie sparzyć, obrać, przeciąć na pół.
Wyjąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha.
Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, skórki i soku cytrynowego, oraz śmietan- fixu.
Trochę bitej śmietany odłożyć do dekoracji,a resztę wymieszać z brzoskwiniami.
Biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem.
Ciasto ponownie zwinąć. Roladę ułożyć na półmisku zagięciem do dołu. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem ciasto udekorować odłożoną bitą śmietaną.
Posypać cukrem pudrem i cynamonem.