msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Rolada na pożegnanie lata.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na roladę zdecydowałam się ze względu na nadmiar brzoskwiń na działce.I tak kombinowałam,aż wykombinowałam.

Rolada na pożegnanie lata. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada na pożegnanie lata.

 

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 0,5 l musu z brzoskwiń (obrane brzoskwinie rozgotowane z cukrem-ilość cukru wg. uznania)
  • 1 galaretka o smaku Pina Colada (taka na 375 ml wody)
  • 125 ml serka naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ew. maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada na pożegnanie lata.
Do gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam galaretkę Pina Colada i bardzo dokładnie mieszałam,aż się rozpuściła. Odstawiłam do wystygnięcia a później do lodówki do stężenia. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni-termoobieg. Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszysty kogel-mogel. Łyżką drewnianą mieszałam delikatnie dosypując małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec wmieszałam olej. Tak przygotowaną masę wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (taką z wyposażenia kuchni). Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na ok.15 minut. Gdy się upiekło przeniosłam je na lnianą ściereczkę i wraz z nią zwinęłam wzdłuż długiego boku w roladę. Odstawiłam tak zwiniętą do wystygnięcia,aby nabrała kształtu. Gdy biszkopt wystygł delikatnie go rozwinęłam i posmarowałam masą brzoskwiniową po czym z powrotem zawinęłam roladę.Owinęłam ją w papier do pieczenia i odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Żelatynę zalałam mlekiem i odstawiłam do napęcznienia na kilka minut. Serek naturalny wymieszałam z cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę podgrzałam mieszając, by się rozpuściła ale nie gotowała. Lekko ją przestudziłam i wlewałam do serka z cukrem pudrem energicznie mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną polewę odstawiłam na krótką chwilkę do lodówki po czym polałam nią roladę i po chwili już mogłam udekorować malinami,które doskonale się przykleiły do mleczno-serowej polewy. Wstawiłam całość do lodówki do stężenia.Polewę wymyśliłam na szybko z tego, co miałam w lodówce i będę na pewno do niej powracać,bo efekt bardzo nam się spodobał.A z pewnością jest dużo mniej kaloryczna niż czekoladowe polewy. Najlepiej taką roladę przygotować minimum kilka godzin lub dzień wcześniej.Moja na zdjęciu była podana niedługo po przygotowaniu, ale kawałek który pozostał do następnego dnia był bardziej zwarty,stabilny i biszkopt wilgotniejszy.Choć i tak nie był suchy ,dzięki dodatkowi oleju do ciasta.
Rolada na pożegnanie lata.
Przygotować ciasto na biszkopt i upiec w 160 stopniach przez ok.15 minut.
Rolada na pożegnanie lata.
Biszkopt po upieczeniu zwinąć wraz ze ściereczką w roladę.po wystudzeniu wyjąć ściereczkę.
Rolada na pożegnanie lata.
Na biszkopcie rozsmarować masę brzoskwiniową i zwinąć ponownie.
Rolada na pożegnanie lata.
Gotową roladę polać tężejącą polewą serowo-mleczną i udekorować np. malinami.

Tagi:

rolada