pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Rolada cielęca z selerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

danie na specjalną okazję

Rolada cielęca z selerem

Składniki:

Rolada cielęca z selerem

 

  • 1,5 kg cielęcina bez kości (z udźca),
  • pieprz czarny grubo-mielony,
  • Sól,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka śmietana 12-procentowa do gotowania,
  • 2 cebula średnia,
  • 3 ząbki czosnek,
  • seler,
  • 3 łyżki oliwa lub olej

 

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca z selerem
Mięso rozbijamy pięścią na cienkie płaty. Seler trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie miksujemy go blenderem. Dodajemy olej lub oliwę, sól i ucieramy z selerem. Rozbite mięso przyprawiamy i smarujemy selerem. odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie obsmażamy go z wszystkich stron i przekładamy do brytfanny. Pieczemy ok 2h obficie podlewając sosem. Po upieczeniu mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i dusimy ok 30 min. W razie potrzeby na końcu zaprawiamy sos śmietaną.