Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rolada z piersi z kurczaka z nadzieniem z serka topionego, suszonej żurawiny, kiełków cebuli, kukurydzy i natki pietruszki...

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Składniki:

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Nadzienie:

  • 100 g serka topionego kremowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki w płatkach
  • 3 marynowane papryczki pepperoni czereśniowe
  • 25 g kiełków cebuli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść natki pietruszki

Marynata:

  • 1 łyżeczka zielonego ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 5 łyżeczek oleju
  • sól czosnkowa do smaku

Składnik główny:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Etap 1

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem
Serek topiony zmiksowany z czosnkiem kiełkami pepperoni i płatkami papryki.

Serek topiony przełożyć do miski blendera. Dodać do niego płatki papryki, czosnek, kiełki i marynowane papryczki. Wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do miski.

Etap 2

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem
Posiekana żurawina i natka i odsączona kukurydza dodane do serowej pasty.

Żurawinę i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć, dodać do serowej pasty, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem
Ponacinane i ułożone mięso oprószone solą i pieprzem.

Każdą pierś z kurczaka ponacinać tak, żeby otrzymać 2 duże płaty. Ułożyć je w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Mięso oprószyć solą czosnkową i pieprzem.

Etap 4

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem
Przygotowany farsz ułożony na środku mięsa.

Na środku mięsa ułożyć przygotowany farsz.

Etap 5

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Zwinąć ścisłą roladę, mocno obwiązać ją nicią.

Etap 6

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Do moździerza przełożyć zielony pieprz, suszone płatki papryki (1 łyżeczka) i suszone pomidory. Dobrze utrzeć.

Etap 7

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Do tego dodać listki tymianku, trochę soli czosnkowej i olej, dokładnie wymieszać.

Etap 8

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Przygotowaną marynatą dokładnie pokryć roladę, przykryć ją folią spożywczą i odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki (np. na całą noc).

Etap 9

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Po tym czasie roladę przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w foremce.

Etap 10

Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniem

Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Następnie roladę wyjąć z woreczka do foremki. Piec dalej, aż się lekko zrumieni. Roladę przestudzić, usunąć nici. Roladę kroić w niezbyt grube plastry. Podawać na ciepło do obiadu lub po ostudzeniu na kanapki.


Tagi:

rolada dania