Sposób przygotowania:
Rolada drobiowa z kolorowym nadzieniemEtap 1
Serek topiony przełożyć do miski blendera. Dodać do niego płatki papryki, czosnek, kiełki i marynowane papryczki. Wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do miski.
Etap 2
Żurawinę i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć, dodać do serowej pasty, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Każdą pierś z kurczaka ponacinać tak, żeby otrzymać 2 duże płaty. Ułożyć je w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Mięso oprószyć solą czosnkową i pieprzem.
Etap 4
Na środku mięsa ułożyć przygotowany farsz.
Etap 5
Zwinąć ścisłą roladę, mocno obwiązać ją nicią.
Etap 6
Do moździerza przełożyć zielony pieprz, suszone płatki papryki (1 łyżeczka) i suszone pomidory. Dobrze utrzeć.
Etap 7
Do tego dodać listki tymianku, trochę soli czosnkowej i olej, dokładnie wymieszać.
Etap 8
Przygotowaną marynatą dokładnie pokryć roladę, przykryć ją folią spożywczą i odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki (np. na całą noc).
Etap 9
Po tym czasie roladę przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w foremce.
Etap 10
Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Następnie roladę wyjąć z woreczka do foremki. Piec dalej, aż się lekko zrumieni. Roladę przestudzić, usunąć nici. Roladę kroić w niezbyt grube plastry. Podawać na ciepło do obiadu lub po ostudzeniu na kanapki.