Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1345]

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti bolognese to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, dlatego często je przygotowuję. Tym razem sos wzbogaciłam o paprykę i marchewkę.

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką

Składniki:

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką

 

  • makaron spaghetti - u mnie tricolore
  • 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z łopatki wieprzowej
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • oliwa z oliwek
  • odrobina startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką

ETAP 1:

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Warzywa myjemy. Marchew obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy marchewkę i paprykę, smażymy, aż warzywa zmiękną.

ETAP 2:

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką
Do warzyw dodajemy mięso i passatę pomidorową

Do warzyw dodajemy mięso, smażymy razem, dodajemy sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną.

Dodajemy passatę pomidorową, podgrzewamy, aż sos się zredukuje.

Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i bazylią.

ETAP 3:

Spaghetti bolognese z papryką i marchewką
Do sosu dodajemy ugotowany makaron spaghetti

W międzyczasie gotujemy makaron. Odrobinę wody z makaronu wlewamy do sosu.

Makaron odcedzamy i łączymy z sosem.

Przed podaniem spaghetti posypujemy parmezanem.