jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rolada dyniowo- jarmużowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy. Połączenie dyni i jarmużu jest niezwykle smaczne. Do tego delikatna cielęcina i otrzymujemy pyszne mięso obiadowe.

Rolada dyniowo- jarmużowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada dyniowo- jarmużowa

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Rolada dyniowo- jarmużowa

ETAP 1

Rolada dyniowo- jarmużowa
Mięso przyprawiamy i schładzamy

Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Gotowy delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy go przyprawami: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka. Przyprawioną cielęcinę odstawiamy do chłodu i przygotowujemy nadzienie.

ETAP 2

Rolada dyniowo- jarmużowa
Jarmuż przysmażamy na cebulce. Doprawiamy

Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z niego twarde części łodyg. tak przygotowany delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy dokładnie odsączmy z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej obgotowany jarmuż. Całość chwilkę przysmażamy razem i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia nadzienie delikatnie studzimy, po czym dodajemy do niego starty na tarce ser żółty.

ETAP 3

Rolada dyniowo- jarmużowa
Przygotowane składniki nadzienia wykładamy na płat mięsa

Jarmużowe nadzienie wykładamy równą warstwą na przygotowany wcześniej płat mięsa. Na jarmuż wykładamy w równych odstępach dynię pokrojoną w paski.

ETAP 4

Rolada dyniowo- jarmużowa
Roladę obsmażamy na oleju

Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową obsmażamy dokładnie z każdej strony na oleju.

ETAP 5

Rolada dyniowo- jarmużowa
Przysmażona roladę podlewamy winem. Pieczemy

Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy winem a na wierzch wykładamy rozmaryn.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,2 godzimy w 180°C. Co pewien czas polewamy ją wytworzonym sosem.
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.


Tagi:

rolada dynia