jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zawsze wydawało mi się, że aby przygotować roladę trzeba posiadać duże umiejętności. Po wykonaniu pierwszej i kolejnych mogę stwierdzić, że to naprawdę nic trudnego! Polecam więc takie wykorzystanie mięska!

Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką

 

  • Składniki:
  • 1,2 kg cielęciny,
  • 0,5 główki włoskiej kapusty (około 0,5 kg),
  • 1 czerwona papryka,
  • olej do smażenia i posmarowania mięsa,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • papryka ostra w proszku,
  • pieprz,
  • sól,
  • przyprawa typu vegeta,

 

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką
Mięso oczyszczamy, a następnie rozkrawamy, tak by powstał płat. Delikatnie go rozbijamy. Tak przygotowany oprószamy papryka, solą, pieprzem i vegetą. Całość odstawiamy, najlepiej do chłodu przykrywając folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Między czasie kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Rozdrobnioną dodajemy do cebuli. Smażymy razem około 5 minut, podlewając bulionem. Między czasie umytą i pozbawioną nasion paprykę kroimy w paseczki. Pokrojoną dodajemy do kapusty. Całość podgrzewamy do momentu jak warzywa staną się półmiękkie. Farsz doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzony farsz nakładamy na przygotowany płat mięsa. Zwijamy roladę, którą obwiązujemy nicią. Gotową przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość oprószamy przyprawami, nacieramy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy (Przed pokrojeniem zdejmujemy sznurek).
Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką
Do kapusty dodajemy pokrojoną paprykę. Razem podgrzewamy
Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką
Mięso nacinamy, tak by powstał płat, po delikatnym rozbiciu przyprawiamy go
Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką
Na przyprawione mięso wykładamy przestudzony farsz
Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką
Całość zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem. pieczemy!