Rolada cielęca

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne danie praktycznie na każdą okazję, przepis mam od mojej wspaniałej sąsiadki:) Trochę pracochłonne ale się opłaca poświęcić czas.

Rolada cielęca

Składniki:

Rolada cielęca

 

  • 1 kg łaty cielęcej
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta mielonego pieprzu
  • garść świeżego tymianku
  • garść natki
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • 9 jajek na twardo
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ugotowane cienkie marchewki
  • 2 ugotowane czerwone papryki (pokrojone w plastry)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca
Plaster mięsa zalewamy winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką.
Odstawiamy na kilkanaście minut (żeby się przegryzło)
Osobno mieszamy bułkę tartą, ćwiartki jajek i posiekaną przysmażoną cebulę na maśle.
Wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy (ja osuszam ściereczką)
i smarujemy mieszaniną bułki, jajek i cebuli.
Po środku kładziemy marchewki oraz papryki.
Zwijamy roladę (ale nie zbyt mocno)! podwijając do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. Zaszywamy i gotujemy w bulionie co najmniej godzinę.
Kiedy rolada będzie miękka wyjmujemy ją z garnka i obciążamy deseczką. Podajemy kiedy wystygnie:)