Sposób przygotowania:
Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwiąETAP 1
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Uformowany rozbijamy delikatnie. Następnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Marchew obieramy, kroimy w słupki i gotujemy al dente. Z fasolki odcinamy końcówki, przepłukujemy i także gotujemy w lekko osolonej wodzie a ldente. Ugotowane warzywa studzimy delikatnie.
ETAP 3
Na przygotowany płat mięsa wykładamy groszek oraz marchew, starając układać się je naprzemiennie.
ETAP 4
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startym posypujemy równomiernie warzywa.
ETAP 5
Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch spryskujemy olejem.
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy. Początkowo pieczemy w 200°C, a po około 15 minutach skręcamy na 180°C. W trakcie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem.
LauraLaura