Sposób przygotowania:
Rolada cielęca z gruszkami i grzybami
Bułki pokroić w kostkę, zalać odrobiną bulionu. Cebule obrać, umyć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Dodać cebulę, podsmażyć, przełożyć do miski. Pomidory osączyć, pokroić w kostkę. Pomidory, miękkie bułki, natkę i orzechy dodać do boczku, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 160stopni. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, posmarować farszem, zwinąć ścisło w roladę i związać nicią. Szalotki i czosnek obrać, umyć, posiekać. Marchew i seler oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. Dodać jarzyny, podsmażyć. Wlać wino i resztę bulionu. Mięso przykryć, dusić w piekarniku 60minut. Gruszki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na cząstki. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Na maśle udusić grzyby z gruszkami. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny, trzymać w cieple. Sos przetrzeć, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa zdjąć nici, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Z jednej strony ułożyć gruszki z grzybami, z drugiej polać sosem.