mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Rolada cielęca z gruszkami i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyjątkowo soczysta i delikatna rolada o wspaniałym zapachu.

Rolada cielęca z gruszkami i grzybami

Składniki:

Rolada cielęca z gruszkami i grzybami

 

  • 1kg łopatki cielęcej bez kości
  • 2 gruszki
  • 300g mieszanych leśnych grzybów
  • 2 bułki
  • 500ml bulionu mięsnego
  • 2 cebule
  • 100g boczku
  • 60g suszonych pomidorów marynowanych w oleju
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz
  • 100g szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g marchwi
  • 100g selera
  • 4 łyżki oleju
  • 400ml białego wina
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Rolada cielęca z gruszkami i grzybami
Bułki pokroić w kostkę, zalać odrobiną bulionu. Cebule obrać, umyć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Dodać cebulę, podsmażyć, przełożyć do miski. Pomidory osączyć, pokroić w kostkę. Pomidory, miękkie bułki, natkę i orzechy dodać do boczku, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 160stopni. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, posmarować farszem, zwinąć ścisło w roladę i związać nicią. Szalotki i czosnek obrać, umyć, posiekać. Marchew i seler oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. Dodać jarzyny, podsmażyć. Wlać wino i resztę bulionu. Mięso przykryć, dusić w piekarniku 60minut. Gruszki umyć, oczyścić z pestek, pokroić na cząstki. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Na maśle udusić grzyby z gruszkami. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny, trzymać w cieple. Sos przetrzeć, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa zdjąć nici, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Z jednej strony ułożyć gruszki z grzybami, z drugiej polać sosem.