TruskawkowaZujka

TruskawkowaZujka

Kuchcik
[Przepisów: 9]

Rolada wieprzowa XXL

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada bardzo ładnie wygląda na stole np na rodzinnym obiedzie a smakuje jeszcze lepiej. Najlepiej podawać polana sosem.

Rolada wieprzowa XXL Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada wieprzowa XXL

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości np kulka
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1/2 papryki (kolor do wyboru)
  • ok 3-4 pieczarki
  • 1/2 cebuli można użyć czerwonej
  • 1/4 kiełbasy np podwawelskiej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 margaryny do pieczenia
  • sól, pieprz, papryka czerwona ostra, knorr do mięs, kostka pieczeniowa

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa XXL
Kawałek mięsa opłukałam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Bardzo ostrym nożem rozcięłam na większy płat tak jakbym chciała go rozwinąć. Posypujemy przyprawami i smarujemy musztarda oraz ketchupem. Układamy na mięsie pokrojony w plasterki ogórek, pieczarki, cebulę. Paprykę oraz kiełbasę kroimy w paseczki i układamy na reszcie farszu. Całość zawijamy i związujemy nitką. Mięso można posypać nie wielką ilością przypraw. Margarynę topimy w brytfance i wkładamy naszą roladę. Pieczemy z każdej strony, Dolewamy ok 0,5 l zimnej przegotowanej wody i dusimy ok 60 minut obracając mięso co jakiś czas. Sos: ok 3 łyżki mąki tortowej niewielka ilość wody Roladę wyjmujemy, ściągamy nici a wywar przelewamy przez sitko. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się wywaru ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Zamiast mąki można też dodać sos w proszku. Smacznego
Rolada wieprzowa XXL
Etap 2
Rolada wieprzowa XXL
Etap 3
Rolada wieprzowa XXL
Etap 4