Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa Eli
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć mięso tak, aby powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.
2. Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą. Na mięsie rozłożyć plastry szynki, dwie warstwy plastrów sera i paprykę, zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.
3. Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu, żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi.
4. Cebule drobno posiekać. Roladę włożyć do worka, wlać marynatę, rozprowadzić po całym mięsie, dodać cebulę i spiąć zapinką. Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, czym dłużej tym lepiej.
5. Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Mięso wyjąć z lodówki, odpiąć, wlać bulion mięsny, ponownie spiąć i włożyć do brytfanki. Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
6. Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry. Powstały sos zlać do rondelka, ewentualnie dolać wody i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Sos podawać osobno w sosjerce.
1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć mięso tak, aby powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.
2. Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą. Na mięsie rozłożyć plastry szynki, dwie warstwy plastrów sera i paprykę, zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.
3. Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu, żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi.
4. Cebule drobno posiekać. Roladę włożyć do worka, wlać marynatę, rozprowadzić po całym mięsie, dodać cebulę i spiąć zapinką. Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, czym dłużej tym lepiej.
5. Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Mięso wyjąć z lodówki, odpiąć, wlać bulion mięsny, ponownie spiąć i włożyć do brytfanki. Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
6. Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry. Powstały sos zlać do rondelka, ewentualnie dolać wody i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Sos podawać osobno w sosjerce.