eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada wieprzowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rolada wieprzowa nadziewana szynką,żółtym serem i pieczoną papryką z oleju.

Rolada wieprzowa Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wieprzowa Eli

 

  • 1.20-1.50 szynki wieprzowej surowej
  • 15 dkg szynki wędzonej w plastrach
  • 20 dkg sera żółtego w plastrach
  • 20 dkg pieczonej papryki czerwonej z oleju
  • pieprz
  • sól
  • 2 cebule1 kostka mięsna
  • 1-2 łyżki mąki pszennej

 

  • marynata:

 

  • 3 łyżki oleju z papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu chili słodko-ostry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka warzywka

 

  • białe,bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa Eli
Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć mięso tak, aby powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.

2. Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą. Na mięsie rozłożyć plastry szynki, dwie warstwy plastrów sera i paprykę, zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.

3. Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu, żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi.

4. Cebule drobno posiekać. Roladę włożyć do worka, wlać marynatę, rozprowadzić po całym mięsie, dodać cebulę i spiąć zapinką. Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, czym dłużej tym lepiej.

5. Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Mięso wyjąć z lodówki, odpiąć, wlać bulion mięsny, ponownie spiąć i włożyć do brytfanki. Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

6. Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry. Powstały sos zlać do rondelka, ewentualnie dolać wody i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Sos podawać osobno w sosjerce.
Rolada wieprzowa Eli
Mięso rozkroić na kwadrat i rozbić tłuczkiem.Nafaszerować i zwinąć.
Rolada wieprzowa Eli
Składniki marynaty połączyć i rozprowadzić na mięsie.
Rolada wieprzowa Eli
Upieczoną roladę wyjąć z worka i po lekkim przestudzeniu pokroić w plastry.
Rolada wieprzowa Eli
Ja podałam plastry rolady z kluskami śląskimi i zamażaną młodą kapustą.