paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Rolada jabłkowo- gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i prosta w przygotowaniu rolada biszkoptowa z masą z jabłek i gruszek połączonych ze sobą galaretką.

Rolada jabłkowo- gruszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada jabłkowo- gruszkowa

 

  • jajka 4 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 0,5 kg
  • gruszki 0,5 kg
  • galaretka 1 sztuka

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowo- gruszkowa
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy na lekko złoty kolor w temp. 190 stopni. Gdy ciasto się upiecze delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia. Nadzienie : Jabłka i gruszki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla i gotujemy do miękkości. Następnie do gorących jabłek z gruszkami dodajemy galaretkę i mieszamy, tak aby galaretka się połączyła i rozpuściła. Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy ponownie roladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rolada jabłkowo- gruszkowa
Ciasto wylewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy na lekko złoty kolor w temp. 190 stopni.
Rolada jabłkowo- gruszkowa
Gdy ciasto się upiecze delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę.
Rolada jabłkowo- gruszkowa
Jabłka i gruszki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla i gotujemy do miękkości. Następnie do gorących jabłek z gruszkami dodajemy galaretkę i mieszamy, tak aby galaretka się połączyła i rozpuściła.
Rolada jabłkowo- gruszkowa
Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy ponownie roladę.