Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowo- gruszkowa
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy na lekko złoty kolor w temp. 190 stopni. Gdy ciasto się upiecze delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia. Nadzienie : Jabłka i gruszki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla i gotujemy do miękkości. Następnie do gorących jabłek z gruszkami dodajemy galaretkę i mieszamy, tak aby galaretka się połączyła i rozpuściła. Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy ponownie roladę. Odstawiamy do ostygnięcia.