Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna rolada gruszkowa

Rolada z gruszkami

Składniki:

Rolada z gruszkami

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie gruszkowe
  • 1 kg gruszek
  • 1,5łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • galaretka agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada z gruszkami
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę,wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 °C.Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i zwinąć. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Gruszki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cukier i wymieszać.Wlać galaretkę i wymieszać.Można na chwilkę wstawić do lodówki aby wszystko zaczęło powoli tężeć.Przełożyć na roladę i zwinąć w rulon.