Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Rolada jagodowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada jagodowa- doskonały deser do kawy lub herbaty. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto ją przygotować.

Rolada jagodowa

Składniki:

Rolada jagodowa

biszkopt

  • 5 jajek,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

krem jagodowy

  • ½ litra jagód,
  • 2 opakowania galaretki jagodowej,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • 1 fix do śmietany,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,

dodatkowo

  • 2 opakowania galaretki jagodowej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Rolada jagodowa
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze ściereczką odstawiam do przestudzenia.

3. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.

4. Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję.

5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki.