SUPERPRZEPIS

Rolada mocno jagodowa

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Rolada mocno jagodowa Więcej zdjęć (4)

Moja pierwsza rolada, myślałam że będzie gorzej ale wyszła bardzo smaczna, przynajmniej smakowała mojej rodzince.

Składniki:

Rolada mocno jagodowa

 

  • Biszkopt:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem jagodowy:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 szklanka jagód
  • 4 łyżki cukru
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • listki mięty
  • jagody

Sposób przygotowania:

Rolada mocno jagodowa
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy na blachę (43x29 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia.

Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę.

Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Rolada mocno jagodowa
Z podanych składników pieczemy biszkopt .
Rolada mocno jagodowa
Upieczony ciepły biszkopt zawijamy w ściereczkę.
Rolada mocno jagodowa
Roladę wypełniamy kremem jagodowym, zwijamy i dekorujemy.

Tagi:

rolada