Sposób przygotowania:
Czekoladowy sernik na zimno z frużelinąblat
Czekoladę, masło i mleko podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Ciasteczka miksujemy, wlewamy czekoladę i miksujemy razem jeszcze przez chwilę.
Masa będzie miała konsystencję piasku.
Przesypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ubijamy, odkładamy na bok.
masa serowa
Ser mielimy dwukrotnie.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami śmietany, odstawiamy do napęcznienia, potem lekko podgrzewamy do rozpuszczenia
Połowę czekolady przelewamy do rondelka i dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i ciągle mieszamy, bo lubi się przypalać.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Ser ucieramy z resztą śmietany i cukrem waniliowym, potem cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania wlewamy rozpuszczona czekoladę.
Mieszamy tylko tyle, żeby składniki sie połączyły.
Od razu masę przelewamy na blat, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
fruzelina
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy w centymetrowe kawałki.
Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut- przelewamy przez sito i dokładnie odciskamy.
Do wywaru z rabarbaru wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki ( duże kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości), dodajemy cukier ( do smaku) i dotujemy 5 minut.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody- odstawiamy do napęcznienia, a potem podgrzewamy do rozpuszczenia .
w 1/3 szklance zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
Do gotujących się truskawek w pierwszej kolejności dodajemy rozrobioną mąkę- mieszamy i gotujemy razem przez minutę. Wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę- mieszamy do połączenia się składników, tylko delikatnie, tak żeby truskawki się nie rozpadły.
Frużelinę studzimy, zimną wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki na minimum godziną.
SylaUla