reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czekoladowy sernik na zimno z frużeliną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wygląd może nie najciekawszy ale właśnie taki był zamysł- czekoladowy spód z masą sernikową otulony miękką, owocową kwaskowatością- czujecie? ja tak i muszę przyznać że bardzo mi ta kompozycja pasuje.

Czekoladowy sernik na zimno z frużeliną  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno z frużeliną

 

  • Składniki na blaszkę o średnicy 21 cm,
  • blat czekoladowy

 

  • 150 g herbatników czekoladowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno z frużeliną

blat

Czekoaldowy sernik na zimno z fryżeliną truskawkow
do amsy koniecznie użyjcie masła, margaryna moze zepsuć smak

Czekoladę, masło i mleko podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Ciasteczka miksujemy, wlewamy czekoladę i miksujemy razem jeszcze przez chwilę.

Masa będzie miała konsystencję piasku.

Przesypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ubijamy, odkładamy na bok.

masa serowa

Czekoaldowy sernik na zimno z fryżeliną truskawkow
żelatynę łączymy z czekoladą i jeszcze ciepłą wlewamy do sera

Ser mielimy dwukrotnie.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami śmietany, odstawiamy do napęcznienia, potem lekko podgrzewamy do rozpuszczenia

Połowę czekolady przelewamy do rondelka i dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i ciągle mieszamy, bo lubi się przypalać.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Ser ucieramy z resztą śmietany i cukrem waniliowym, potem cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania wlewamy rozpuszczona czekoladę.

Mieszamy tylko tyle, żeby składniki sie połączyły.

Od razu masę przelewamy na blat, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

fruzelina

Czekoaldowy sernik na zimno z fryżeliną truskawkow
rabarbar odcedziłam, bo nie wyglądał najlepiej

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy w centymetrowe kawałki.

Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut- przelewamy przez sito i dokładnie odciskamy.

Do wywaru z rabarbaru wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki ( duże kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości), dodajemy cukier ( do smaku) i dotujemy 5 minut.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody- odstawiamy do napęcznienia, a potem podgrzewamy do rozpuszczenia .

w 1/3 szklance zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.

Do gotujących się truskawek w pierwszej kolejności dodajemy rozrobioną mąkę- mieszamy i gotujemy razem przez minutę. Wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę- mieszamy do połączenia się składników, tylko delikatnie, tak żeby truskawki się nie rozpadły.

Frużelinę studzimy, zimną wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki na minimum godziną.