alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Rolada jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rolada biszkoptowa z delikatnym i orzeźwiającym kremem jagodowym na bazie bitej śmietany. Typowo letni wypiek.

Rolada jagodowa

Składniki:

Rolada jagodowa

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Krem jagodowy
  • 350 ml kremówki 30%
  • 250 g jagód
  • 1/3 szkl ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Bita śmietana:
  • 150 ml kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 3/4 szkl jagód

Sposób przygotowania:

Rolada jagodowa
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Odłożyć do ostudzenia.

Krem jagodowy:

Do jagód wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty, aż woda lekko odparuje, a jagody się rozgotują. Zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca. Na krem rozsypać 5-6 łyżek jagód i zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki, by krem stężał.

Bita śmietana:

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix. Bitą śmietaną posmarować z zewnątrz roladę, udekorować jagodami i listkami mięty.

Schłodzić.