Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Polecam do popołudniowej kawki.

Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem

Składniki:

Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • cukier puder do smaku
  • sok z cytryny ( według uznania)
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1 dowolna galaretka ( u mnie malinowa )

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowa z galaretkowym oczkiem
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2.Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę.Studzimy.

3.Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysta masę ,dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.

4.Masę rozsmarowujemy na biszkopcie.Galaretkę kroimy w paski i układamy wzdłuż dłuższego boku rolady.Rolujemy.

5. Roladę wkładamy do lodówki do stężenia.Następnie kroimy w plastry i podajemy.