Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Czekoladowa rolada jak z bakallandu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekka, smaczna rolada czekoladowa, z powodzeniem może królować na przyjęciach urodzinowych,

Czekoladowa rolada jak z bakallandu

Składniki:

Czekoladowa rolada jak z bakallandu

 

  • żółtka - 3 szt
  • białko - 2 szt
  • cukier - 8 dag
  • mąka pszenna - 5 dag
  • kakao - 1 łyżeczka
  • masło roztopione - 1 łyżka

 

  • do dekoracji:
  • polewa czekoladowa,
  • ozdoby z marcepana ,
  • ewent. cukier puder

 

  • krem
  • jogurt naturalny - 15 dag
  • śmietanka 36% - 15 dag
  • czekolada gorzka - 5 dag
  • pomarańcze - 20 dag

 

  • Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

 

  • Przygotować ciasto:
  • białka ubić z 1 łyżką cukru na sztywną pianę.

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa rolada jak z bakallandu
Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.ciasto: Białka ubić z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, kakao, masło i lekko wymieszać. Dodać pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyłożyć do formy, cienko rozsmarować i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.krem: śmietankę ubić, dodać jogurt oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i ponownie ubić. Pomarańczę umyć, obrać ze skórki, albedo oraz błonek i pokroić w dużą kostkę. Ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem wilgotną ściereczkę, papierem do góry. Papier skropić wodą i delikatnie zdjąć. Ciasto posmarować kremem, posypać kostkami pomarańczy i zrolować, pomagając sobie ściereczką.Roladę owinąć ciasno folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godz. Potem folię zdjąć. Polać polewą czekoladową zrobioną wg swojego sprawdzonego przepisu, lub gotową. Udekorować wg własnego pomysłu ..np plasterkami pomarańczy, drobnymi cukiereczkami, czy po prostu posypać wiórkami kokosowymi. Roladę można także tylko lekko oprószyć cukrem pudrem.