przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kokosowa rolada Alberta

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Specjalność mojego męża, czyli smaczna rolada kokosowa z dodatkiem alkoholu.

Kokosowa rolada Alberta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowa rolada Alberta

 

  • MASA BIAŁA:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 50 ml alkoholu
  • MASA CIEMNA:
  • 3 paczki herbatników
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Kokosowa rolada Alberta
Przygotowujemy najpierw białą masę. Masło ucieramy z cukrem bardzo starannie..Dodajemy wiórki kokosowe oraz alkohol .Dokładnie mieszamy. Odstawiamy białą masę na bok, zajmujemy się zaś masą ciemną. Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy. Do tak przygotowanej gorącej masy dodajemy zmielone herbatniki. Mieszamy. Gorącą ciemną masę wykładamy na przygotowany wcześniej spory prostokąt folii..Przykrywamy wyłożona masę drugą , taką samą folią i rozwałkowujemy ją, aby miała formę prostokąta o grubości około 1-1,5 cm. Zdejmujemy wierzchni kawałek folii i na ciemną masę układamy równomiernie po całej powierzchni masę białą. Znowu przykrywamy masy folią i ponownie rozwałkowujemy, tak aby biała masa przykryła równomierną warstwą masę ciemną. Wówczas znowu zdejmujemy górną folię. Dolna zaś chwytamy za rogi i zawijamy roladę, jednocześnie odklejając folię od ciasta. Chłodzimy ciasto w lodówce lub zamrażarniku, tak, aby łatwo się kroiło. Wówczas zdejmujemy folię z góry . Dolną folię chwytamy za rogi i zwijamy ciasto w roladę.
Kokosowa rolada Alberta
Rolada wychodzi bardzo słodka, więc jeśli ktoś woli mniej słodkie, może trochę zmniejszyć ilość dodawaego cukru.