Sposób przygotowania:
Rolada makowa z bakaliami
Mak gotujemy w mleku ok 0,5 godziny i studzimy. Odlewamy na sicie i mielimy 3 razy.
Do masy dodajemy roztopione masło, miód i mąkę migdałową oraz żółtka.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z nimi masę. Dodajemy też bakalie.
Drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru i mąki. Odstawiany do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Na środek wlewamy zaczyn, dodajemy ubite jajka z cukrem i roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Oba smarujemy masą makową i zawijamy rolady. Przekładamy do keksówek i po ok 0,5 godz. w cieple, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu dekorujemy np lukrem i bakaliami.
Do masy dodajemy roztopione masło, miód i mąkę migdałową oraz żółtka.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z nimi masę. Dodajemy też bakalie.
Drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru i mąki. Odstawiany do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Na środek wlewamy zaczyn, dodajemy ubite jajka z cukrem i roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Oba smarujemy masą makową i zawijamy rolady. Przekładamy do keksówek i po ok 0,5 godz. w cieple, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu dekorujemy np lukrem i bakaliami.