WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Rolada makowa z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle pyszna, drożdżowa rolada nadziewana makiem i bakaliami. Smaczny wypieki nie tylko od święta.

Rolada makowa z bakaliami

Składniki:

Rolada makowa z bakaliami

Masa makowa

Ciasto

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z bakaliami
Mak gotujemy w mleku ok 0,5 godziny i studzimy. Odlewamy na sicie i mielimy 3 razy. 

Do masy dodajemy roztopione masło, miód i mąkę migdałową oraz żółtka. 

Białka ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie mieszamy z nimi masę. Dodajemy też bakalie.

Drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru i mąki. Odstawiany do wyrośnięcia. 

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Na środek wlewamy zaczyn, dodajemy ubite jajka z cukrem i roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę 

Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Oba smarujemy masą makową i zawijamy rolady. Przekładamy do keksówek i po ok 0,5 godz. w cieple, wstawiamy do piekarnika. 

Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. 

Po wystudzeniu dekorujemy np lukrem i bakaliami.

Tagi:

ciasta