SUPERPRZEPIS

Kakaowa rolada w piegi

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kakaowa rolada w piegi Więcej zdjęć (5)

Kakaowy biszkopt - lekko cytrynowy maślany krem ( z budyniem ) i połamane kawałki gorzkiej czekolady w tym kremie .

Składniki:

Kakaowa rolada w piegi

 

  • 2 jajka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 2 łyżki kakao
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • listki mięty ( melisy ) do dekoracji
  • 1 kostka masła
  • 25 mll alkoholu ( ja dałam cytrynówkę )
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia- cukier będzie w masie maślanej )

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa rolada w piegi
Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia , kakao .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
Zagotować mleko i wlać zmieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody budyń .Zagotować mieszając . Odstawić do ostygnięcia .
W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru , 25 mll cytrynówki , otartą skórką cytrynową .Dodawać po łyżce budyń - cały czas miksując .
Czekoladę połamać na drobne kawałki ( można w moździerzu ).Wymieszać z kremem .
Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .
Na zwiniętą roladę nakładamy resztę kremu rozsmarowując go po wierzchu i bokach i posypać utartą na tarce ( grube oczka ) połową czekolady i ziarenkami kawy . Można położyć też kandyzowane wiśnie lub inne owoce czy kandyzowaną skórkę pomarańczową .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .Ciemny biszkopt jest jednak cięższy i łatwiej pęka
 
Kakaowa rolada w piegi
Włączyc piekarnik i zgromadzić wszystkie składniki
Kakaowa rolada w piegi
Upieczony biszkopt wyjąć i na gorąco zwinąć . Zostawić do ostygnięcia
Kakaowa rolada w piegi
Przygotować krem maślany z cukrem pudrem , budyniem z kawałkami czekolady
Kakaowa rolada w piegi
Rozsmarować krem na biszkopcie i zwinąć roladę .Udekorować . Zostawić by krem zastygł