Sposób przygotowania:
Rolada w paski z truskawkową pianką
Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać, dodać szczyptę soli. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta przełożyć do mocnego worka, odciąć róg i na przemian kłaść paski na papierze. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożenie: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować ( mrożonych nie rozmrażać). Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok wyciśnięty z całej cytryny. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści. W między czasie żelatynę wymieszać z gorącą wodą tak aby nie bylo grudek. Dodać do garnka i zmiksować końcówka do zup na miazgę. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ser przełożyć do miski, dodać konfiturę cukier oraz ekstrakt pomarańczowy i dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać truskawki i wymieszać dobrze na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki aż troszkę stężeje. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować piankę ( 2 łyżki zostawić do dekoracji). Wysypać umyte i suche borówki. Zwinąć ponownie w roladę, górę udekorować resztą pianki i przełożyć do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
2milutka
monikaT83
edytaha
Cukiereczek13
monikaT83
mysza75
monikaT83