Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Rolada mięsna z jajecznicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedliście taką roladę? Mięso mielone faszerowane jajecznicą, warto wypróbować. Idealna żeby zaskoczyć gości.

Rolada mięsna z jajecznicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada mięsna z jajecznicą

Składniki:

  • · 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • · 1 cebula
  • · 1 łyżeczka majeranku
  • · Sól
  • · Papryka ostra
  • · 1 Jajko całe
  • · 2 łyżki bułki tartej
  • · 6 plasterków sera żółtego

Składniki na jajecznicę:

Sposób przygotowania:

Rolada mięsna z jajecznicą

Przygotowanie mięsa

Rolada mięsna z jajecznicą
mięso

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, wsypujemy majeranek oraz bułkę tartą.

rozkładanie mięsa

Rolada mięsna z jajecznicą
mięso

Dokładnie mieszamy i wykładamy na folię aluminiową robiąc prostokąt.

układanie warstw

Rolada mięsna z jajecznicą
ser

Na mięsie rozkładamy ser żółty.

przygotowanie farszu

Rolada mięsna z jajecznicą
farsz

Robimy farsz: Jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy pokrojone drobno papryki oraz groszek konserwowy. Mieszamy dokładnie łyżką.

smażenie jajecznicy

Rolada mięsna z jajecznicą
jajecznica

Wylewamy na rozgrzany olej, można zrobić jeden duży placek lub kilka małych.

układanie farszu

Rolada mięsna z jajecznicą

Po usmażeniu placki z jajek wykładamy na ser.

zwijanie rolady

Rolada mięsna z jajecznicą

Wszystko razem zwijamy robiąc roladę i zawijamy w folię. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 °C.

gotowe

Rolada mięsna z jajecznicą

Roladę przed podaniem kroimy w plastry 2 cm.
Gotowe.