Sposób przygotowania:
Gulasz mięsno-warzywny
Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i na gorącym smalcu mocno zrumienić. Dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa (na średnim ogniu).
W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut.
Warzywa dodać do mięsa, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, koncentrat pomidorowy i zagotować, wodę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu.
W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut.
Warzywa dodać do mięsa, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, koncentrat pomidorowy i zagotować, wodę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu.