ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gulasz mięsno-warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz z łopatki i warzywami jest bardzo aromatyczny, sycący, pożywny, smakuje i na obiad i na ciepłą kolację z pieczywem.

Gulasz mięsno-warzywny Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gulasz mięsno-warzywny

 

 

  • warzywa:
  • cebula 3 sztuki,
  • ząbki czosnku 8 sztuk,
  • smalec 1 łyżeczka,
  • cukinia 1 sztuka większa,
  • papryka 3 sztuki,
  • woda 1 szklanka,
  • pieprz mielony 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • woda 3 szklanki,
  • mąka pszenna 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Gulasz mięsno-warzywny
Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i na gorącym smalcu mocno zrumienić. Dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa (na średnim ogniu).

W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut.

Warzywa dodać do mięsa, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, koncentrat pomidorowy i zagotować, wodę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu.
Gulasz mięsno-warzywny
łopatka pokrojona w kostkę powinna byc dobrze zrumieniona.
Gulasz mięsno-warzywny
Cebula drobno pokrojona w kostkę i zabki czosnku.
Gulasz mięsno-warzywny
Warzywa dodajemy jakie w domu mamy i lubimy.
Gulasz mięsno-warzywny
Mięso miękWarzywa osobno duszone są bardziej aromatyczne dla mięsa.kie
Gulasz mięsno-warzywny
Gulasz mięsno-warzywny