KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Rolada nadziewana kremem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny deser o śmietanowo- truskawkowym smaku. Polecam!

Rolada nadziewana kremem truskawkowym

Składniki:

Rolada nadziewana kremem truskawkowym

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 jaja
  • ok. 80 ml wody
  • szklanka mąki pszennej

 

  • Składniki na krem:
  • 350g śmietany kremówki
  • 1/4 kg truskawek świeżych
  • 3-4 łyżki wrzątku
  • łyżka żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rolada nadziewana kremem truskawkowym
Aby przygotować biszkoptowe ciasto na roladę oddzielamy białka od żółtek. białka z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy przesianą mąkę, wodę oraz pozostałe żółtka- wszystko dokładnie mieszam. Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni niecałe 20 minutek cały czas doglądając aby nie przypalić naszego wypieku. Po wyjęciu natychmiast przekładamy na ściereczkę bawełnianą i rolujemy. Na krem cukier puder miksujemy ze śmietaną kremówką na zbitą masę. Truskawki dokładnie myjemy, szypułkujemy i kroimy drobniusieńko lub nawet miksujemy. Dodajemy do masy i mieszamy składniki. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i studzimy a następnie łączymy z masą, którą odstawiamy do lodówki na kilka chwil, po tym czasie rozwijamy ciasto-smarujemy kremem i ponownie zawijamy roladę, którą trzymamy w lodówce przez noc. Smacznego!