Sposób przygotowania:
Lekka rolada z kremem czekoladowo-dyniowymBiszkopt:
Blaszkę o wymiarach 35 cm*29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Oba „cukry” wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo „cukier”, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.
Na sito przełożyć mąkę, kawę rozpuszczalną i mieloną. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i wyrównać.
Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na czystą ściereczkę. Zdjąć papier i zrolować biszkopt. Zostawić do ostygnięcia.
Krem:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć purre z dyni, erytrol oraz kakao. Zmiksować. Aby masa była gładka dodać mleko i ponownie zmiksować. Dodać roztopiona czekoladę i po raz ostatni zmiksować.
Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć, posmarować obficie kremem. Ułożyć banana ( wcześniej warto skropić go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał). Zrolować ciasto* i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
* roladę najlepiej zwijać na folii spożywczej, która pomoże przy rolowaniu i utrzyma kształt rolady.