Sposób przygotowania:
Rolada orzechowa
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i delikatnie mieszając,wsypywać stopniowo mąkę i orzechy.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy i piec w gorącym piekarniku 220s.c około 20 minut.Przyrządzić masę kawową:
Jajko ubić z cukrem na parze,ostudzić,nie przerywając ubijania.Dodać utarte masło,drobno zmieloną kawę,spirytus i ubijając,połączyć wszystkie składniki.Upieczone,gorące ciasto wyjąć z formy na posypaną cukrem stolnicę,posmarować masą,zwinąć w rulon i szczelnie zawinąć w ściereczkę.
Przesiać mąkę.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i delikatnie mieszając,wsypywać stopniowo mąkę i orzechy.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy i piec w gorącym piekarniku 220s.c około 20 minut.Przyrządzić masę kawową:
Jajko ubić z cukrem na parze,ostudzić,nie przerywając ubijania.Dodać utarte masło,drobno zmieloną kawę,spirytus i ubijając,połączyć wszystkie składniki.Upieczone,gorące ciasto wyjąć z formy na posypaną cukrem stolnicę,posmarować masą,zwinąć w rulon i szczelnie zawinąć w ściereczkę.