Rolada orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna rolada o charakterystycznym smaku

Rolada orzechowa

Składniki:

Rolada orzechowa

 

  • Składniki:
  • 2 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • masa kawowa:
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka zmielonej kawy naturalnej
  • 1/4 kieliszka spirytusu

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i delikatnie mieszając,wsypywać stopniowo mąkę i orzechy.Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy i piec w gorącym piekarniku 220s.c około 20 minut.Przyrządzić masę kawową:
Jajko ubić z cukrem na parze,ostudzić,nie przerywając ubijania.Dodać utarte masło,drobno zmieloną kawę,spirytus i ubijając,połączyć wszystkie składniki.Upieczone,gorące ciasto wyjąć z formy na posypaną cukrem stolnicę,posmarować masą,zwinąć w rulon i szczelnie zawinąć w ściereczkę.