Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Rolada orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladę z bitą śmietaną należy podać tego samego dnia co była pieczona.

Rolada orzechowa

Składniki:

Rolada orzechowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada orzechowa
Żółtka utrzeć z 1/2 podanego cukru, dodać orzechy włoskie zmielone i połączone z proszkiem do pieczenia a na końcu białka ubite na sztywno, wymieszać delikatnie następnie dużą blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Piec w piekarniku 10 minut. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i posmarować upieczone, ostudzone ciasto, zwinąć w rulon, owinąć ściereczką odstawić na godzinę. Po tym czasie zdjąć ściereczkę, roladę posmarować bitą śmietaną i udekorować.