Sposób przygotowania:
Rolada orzechowa Eli
Dużą blachę (ja miałam trochę za wąską) wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę i proszek przesiać do miski przez sito.Do mąki dodać orzechy i wymieszać.Białka ubijać z odrobiną soli.Pod koniec dodać cukier i jeszcze ubijać.Ubitą pianę dodać do mąki z orzechami i delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę i piec około 35-40 minut (zależy od piekarnika) w temperaturze 180 stopni C.Ciasto po wyjęciu lekko przestudzić,położyć na czystą ściereczkę kuchenną,ostrożnie zwinąć razem ze ściereczką i zostawić do wystygnięcia.Żelatynę zalać 50 ml wrzącej wody i mieszać aż się rozpuści.Umyte truskawki pokroić (część odłożyć do dekoracji rolady).Śmietanę ubijać,pod koniec dodać cukier puder,wlewać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę,cały czas ubijając.Do połowy śmietany dodać pokrojone truskawki i wymieszać.Roladę ostrożnie rozwinąć i posmarować śmietaną z truskawkami.Roladę znowu zwinąć,posmarować całą czystą śmietaną.Resztę śmietany nałożyć do szprycki do kremów,na wierzchu wycisnąć ozdobne wzory i ozdobić truskawkami.Gotową roladę włożyć do lodówki żeby śmietana stężała.Smacznego!
junette