Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Rolada piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada piernikowa jest w sam raz na stół na Boże Narodzenie. Jest bardzo smaczna, jest w sam raz dla dzieci.

Rolada piernikowa

Składniki:

Rolada piernikowa

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kropka oleju
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

masa 1

Polewa

Sposób przygotowania:

Rolada piernikowa

Etap 1

Rolada piernikowa
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy około 10 minut

Całe jajka ubijamy z 3/4 szklanką cukru, ubijamy przez 10 minut. Do ubitych wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, sam koniec dodajemy olej.

Przygotować dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piec 12 minut.

Po upieczeniu, formę kładziemy do góry dnem na ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Studzimy.

Etap 2

Pomarańcze sparzamy. Skórkę ścieramy na tarce, a owoce dzielimy w cząstki.Usuwamy błonki.

Czekoladę roztapiamy na parze. Studzimy. Następnie powoli miksujemy z mascarpone.

Dodajemy skórkę ( trochę odkładamy).Krótko mieszamy łyżką.Ciasto rozwijamy. Smarujemy kremem.

Układamy owoce i zawijamy w roladę.

Etap 3

Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Polewamy roladę i posypujemy skórką z pomarańczy.