Sposób przygotowania:
Rolada piernikowaEtap 1
Całe jajka ubijamy z 3/4 szklanką cukru, ubijamy przez 10 minut. Do ubitych wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, sam koniec dodajemy olej.
Przygotować dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piec 12 minut.
Po upieczeniu, formę kładziemy do góry dnem na ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Studzimy.
Etap 2
Pomarańcze sparzamy. Skórkę ścieramy na tarce, a owoce dzielimy w cząstki.Usuwamy błonki.
Czekoladę roztapiamy na parze. Studzimy. Następnie powoli miksujemy z mascarpone.
Dodajemy skórkę ( trochę odkładamy).Krótko mieszamy łyżką.Ciasto rozwijamy. Smarujemy kremem.
Układamy owoce i zawijamy w roladę.
Etap 3
Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Polewamy roladę i posypujemy skórką z pomarańczy.