Sposób przygotowania:
rolada śląska
Mięso pokroić w poprzek włókien na grubość około 1- 1,5 cm , mocno rozbić tłuczkiem do mięsa . Rozłożyć na blacie , posmarować musztardą , lekko popieprzyć . Na jednym końcu położyć ćwiartkę ogórka kiszonego i raz zawinąć , położyć plasterek (grubości około 1/2 cm) boczku , zwinąć , położyć dwa półplasterki cebuli i zwinąć do końca . Owinąć białą nitką (dosyć mocną żeby się nie zrywała) . Dla niewprawionych - można spiąć wykałaczkami . Roztopić około 10 dag margaryny (najlepiej w brytwance) , włożyć rolady i podsmażyć ze wszystkich stron . Następnie dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W razie potrzeby podlewać wodą , ale sos ma być ciemny , jednak nie spalony . Rolady posolić i skropić magi (jak każde inne mięso) , dodać mały listek laurowy i 2 ziarna ziela . Jak rolady będą już miękkie to zatrzepać sos mąką (pszenna) rozrobioną z wodą i doprawić do smaku . Sos powinien być dosyć gęsty .
Rolady można również zrobić z mielonym farszem . Boczek , cebulę i ogórek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodając jeszcze kawałek cienkiej kiełbasy (zwyczajna , toruńska) . Zmielony farsz przyprawiamy pieprzem i solą (nie pieprzymy i nie solimy już rolad) i nakładamy na posmarowane musztardą mięso (można rozsmarować zostawiając wolne brzegi) i zwijamy . Reszta tak samo jak z tradycyjnymi .
Rolady można również zrobić z mielonym farszem . Boczek , cebulę i ogórek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodając jeszcze kawałek cienkiej kiełbasy (zwyczajna , toruńska) . Zmielony farsz przyprawiamy pieprzem i solą (nie pieprzymy i nie solimy już rolad) i nakładamy na posmarowane musztardą mięso (można rozsmarować zostawiając wolne brzegi) i zwijamy . Reszta tak samo jak z tradycyjnymi .