Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Rolada śląska wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna rolada śląska, na niedzielny obiad i nie tylko:)

Rolada śląska wg Agiatis

Składniki:

Rolada śląska wg Agiatis

 

  • wołowina 1,5 kg
  • ogórki kiszone 500 gram
  • boczek surowy wędzony (chudy ) 500 gram
  • musztarda sarepska1 150 gram
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • listek laurowy 1 sztuka
  • magi 1 łyżeczka
  • smalec do smażenia 200 gram
  • sól,pieprz do smaku
  • cebula duża 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Rolada śląska wg Agiatis
Zaczynamy od zrobienia farszu, aby nam się " przegryzł "gdy będziemy kroili mięso na rolady: kroimy ogórki w słupki około 2cm, cebule w piórka, boczek także i w słupki wszystko do jednej miski, dodajemy musztardę i mieszamy z musztardą farsz. Zabieramy się za mięsko: Kroimy mięso w plastry, rozklepujemy na cienkie plasterki, nakładamy farsz, zwijamy mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął. Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, magi , jarzynkę listek laurowy,przykrywamy i gotujemy około 2 godzin ( można w szybkowarze to trwa około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze) potem zagęszczamy sos - woda plus mąka.