Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Rolada śmietankowa Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyka ciast, ale zawsze pyszna ;)

Rolada śmietankowa Edzi

Składniki:

Rolada śmietankowa Edzi

 

 

  • MASA ŚMIETANOWA
  • 0,5 litra śmietany kremówki 36%
  • 1 śmietanfix
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowa Edzi
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po 1 żółtku i mieszać delikatnie łyżka drewnianą. Mąkę przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy na prostokątną blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 20 min. Gorący biszkopt wyjmujemy z blaszki i zawijamy w lnianą ściereczkę tworząc kształt rolady. Kiedy biszkopt ostygnie odwijamy ze ściereczki, smarujemy grubo masą i zwijamy. Górę posypujemy cukrem pudrem.MASA Śmietanę wcześniej chłodzimy w zamrażarce ok 30 min. Ubijamy z dodatkiem śmietanfixu i cukru na sztywno.