Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowaPrzygotowanie szpinaku
Oczyszczony, umyty i osuszony szpinak podsmażamy na 2 łyżkach oleju z dodatkiem 2 ząbków czosnku.
Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 2-3 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Ostudzony szpinak mielimy na gładką masę.
Przygotowanie ciasta szpinakowego
W misce mieszamy zmielony szpinak, 1 jajko i 2 żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę i sodę.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek. Ciasto dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Pieczenie ciasta szpinakowego
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Prostokątną blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia, na które wylewamy ciasto szpinakowe.
Ciasto pieczemy ok. 10-15 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie farszu
Ricottę odsączamy na sicie.
Oczyszczone papryki oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę.
W miseczce mieszamy ricottę ze startym parmezanem, pokrojonymi paprykami i oliwkami.
Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano.
Przygotowanie rolady szpinakowej
Z upieczonego ciasta delikatnie usuwamy papier do pieczenia.
Ciasto równomiernie smarujemy farszem, po czym zwijamy roladę.
Roladę odstawiamy na godzinę do lodówki.